- כתב חדשות תל אביב |
- 06/11/2024
משרד הביטחון מפרסם נתונים כואבים שנה מאז תחילת הלחימה: יותר מ-5,200 בני משפחה שיקיריהם – חיילי צה"ל, שוטרים, לוחמי שב"כ, שב"ס וחברי כיתות כוננות – נוספו למשפחת השכול
משרד הביטחון פרסם היום (שני) נתונים כואבים המסכמים את ממדי השכול לאחר שנה של לחימה עקובה מדם. על פי הדיווחים מאגף ההנצחה, 890 חללים נפלו בקרבות מאז ה-7 באוקטובר, בהם חיילי צה"ל, שוטרי משטרת ישראל, אנשי שב"כ, רבש"צים וחברי כיתות כוננות, שעמדו בקו החזית במגוון גזרות – מעזה והדרום ועד צפון הארץ ולבנון.
הנתונים שפורסמו חושפים כי ירושלים היא העיר שאיבדה את מספר החללים הגבוה ביותר במהלך השנה, עם 52 בני ובנות העיר שנהרגו בשירותם. תל אביב ממוקמת מיד אחריה עם 28 חללים, ובאר שבע עם 26 חללים. ערים נוספות שנפגעו קשות כוללות את מודיעין עם 24 חללים, חיפה עם 21, רמת גן עם 17 ופתח תקווה עם 16. רחובות, רעננה ואשקלון שכלו 14 חללים כל אחת, ואילו בכפר עזה נפלו 13 חללים.
הנתונים מדגישים כי השכול השפיע באופן קשה על צעירים, כאשר מתוך כלל החללים, 374 היו בני פחות מ-21. כמו כן, 101 מבין הנופלים היו מעל גיל 40, גילאים שמדגישים את ההטרוגניות וההקרבה מכל קשת הגילאים והאוכלוסיות.
השכול הותיר את חותמו על יותר מ-5,200 בני משפחה, המתווספים למשפחת השכול של מדינת ישראל. הנתונים המפורסמים מראים כי כ-1,590 הורים נוספים איבדו את ילדיהם, לצד 306 אלמנות ו-645 יתומים שהצטרפו למעגל הכאב, ולא פחות מ-2,730 אחים ואחיות שאיבדו את יקיריהם היקרים.
הערים תל אביב וירושלים, שנמצאות בראש טבלת האבדות, מצטרפות יחד לרשימה הארוכה של הערים בישראל שעמדו בשנה החולפת בפני אובדן קשה מנשוא. הערים הללו, כמו ערים נוספות ברחבי הארץ, הפכו למוקדי זיכרון וגעגוע לבני העיר שנפלו בשירות המדינה, כאשר במקומות רבים מתקיימות יוזמות הנצחה המוקדשות להנצחת החללים ולתמיכה במשפחות השכולות.
"אנו חווים כאב עצום ואובדן בל יתואר," אמרה נציגת ארגון משפחות השכולות, "כל מספר שמופיע כאן מייצג חיים שלמים שנגדעו, ומשפחה שנפגעה לעד."
השנה החולפת, שהייתה רצופה במתיחות ביטחונית ופעולות טרור, הביאה להתרחבות מעגל השכול באופן נרחב. קרבות ותקריות ירי בכמה חזיתות הותירו רישומים בלתי נשכחים בלבבות הציבור, והוסיפו עוד נדבך של עצב וכאב לאוכלוסייה הישראלית. מגזרי האוכלוסייה השונים – צעירים, מבוגרים, אנשי ביטחון ואזרחים, כולם מצאו עצמם נפגעים מן המצב, כאשר הרוח הלאומית נשמרה על אף הקושי הנפשי והכאב.
לנוכח התרחבות מעגל השכול, משרד הביטחון מפעיל תוכניות תמיכה שמיועדות למשפחות השכולות, לרבות תוכניות הנצחה וחיזוק אישי. במסגרת אגף ההנצחה, פועלים ארגונים רבים שמציעים סיוע רגשי, קבוצות תמיכה ואירועים לזיכרון, בהם משתתפים בני המשפחה והקהילה. "לאחר שנה כזו של לחימה מתמשכת, מחובתנו לסייע ולחבק את המשפחות ולוודא כי הן אינן נשארות לבדן במאבק עם השכול," הוסיפה נציגת משרד הביטחון.
משפחות רבות מעידות כי התמיכה מסייעת להן במידה מסוימת לעמוד מול האתגר הנפשי, אך מדגישות כי האובדן נשאר חקוק לנצח.
הנתונים הקשים ממחישים את עומק האובדן הלאומי, כאשר רשימת הנופלים ממשיכה להרחיב את מעגל השכול בכל עיר ועיר בישראל. תל אביב, ירושלים, באר שבע, מודיעין וחיפה – כל אחת מהן נושאת כעת משקל כבד של שכול וגעגוע. בשנה הקשה הזו, מדינת ישראל עומדת מול תמונת מצב כואבת שמדגישה את המחיר שמשלמות המשפחות ואת ההשפעה הגדולה על החברה כולה.
התחושה הקשה שמלווה את הציבור הישראלי היא גם תזכורת למחויבות להנצחת הנופלים ולתמיכה במשפחותיהם, שחוות את כאבן וממשיכות את חייהן מתוך כבוד וזיכרון של יקיריהם.